Mart Dekleva_2020_K.jpg
iconfinder_linkedin_373424.png

MART DEKLEVA

direktor za Slovenijo in balkan, DKV euroservice d.o.o.

Star sem šestintrideset let, sedem let pa sem že na svoji poti. V teh zadnjih sedmih letih so se moje vrednote skristalizirale, da pa so prave, sem doumel pri MBA študiju. Vrednote, ki naj bi jih imel vsak dober vodja, so v podjetništu samoumevne, mnogokrat se jih le prepozna ne. Poštenost, integriteta, sprejemanje odgovornosti, pravičnost ter še mnogo drugih, so vrednote, ki jih stranke cenijo. To so vrednote, ki so se v dobi moje samostojne poti skristalizirale. Vrednote lahko poudarjamo vsak dan, a če jih ne živimo, ne pomenijo nič. Do nedavnega nisem imel spletne strani, uporabljal sem Gmail, vendar sem kljub temu imel dovolj dela, da je podjetje rastlo z eksponentno hitrostjo. Vrednote so univerzalne. Ljudje bi morali razumeti in začutiti, da kadar govorimo o vrednotah, spregovorimo o svojem( zasebnem ) življenju, ne samo o delu in karieri. Svoja spoznanja bi rad predal mladim, kajti menim, da je sedaj pravi čas, da mladi prevzamejo vajeti v svoje roke in pokažejo svetu, da so pravi vodje.

Strah pred neznanim je lastnost, ki mlade odvrača od začetka karier. Da bi bil ta strah manjši, oziroma da bi ga razumeli ter sprejeli, morajo mladi srečati ljudi, ki so to prestali in so jim sposobni predstaviti dobre ter slabe strani gradnje kraiere. Mentor je po mojem mnenju oseba, ki skuša na podlagi lastnih izkušenj odgovoriti na vprašanja mentoriranca, ne da bi mu vsiljeval lastno voljo. Edina naloga, obvezna za vse mentorirance, je, da so si v določenem trenutku sposobni priznati, česa si želijo in česa ne, ter se odločiti, za katerimi vrednotami bodo stali, ne glede na to, kako težko bo. Od mentoriranca bi si želel, da je pristen in iskren do samega sebe, ter da se odloča tako, kot misli, da je prav.

Občutek, da ti nekdo stoji ob strani, je zelo pomemben. Ta občutek nam pomaga, da vztrajamo na svoji poti. Mentorstvo je poslanstvo, ki bi ga morala sprejeti vsaka oseba, ki si želi spremeniti svet na bolje.